OKJ: 34 811 01
A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:
A cukrász a higiéniai és munkavédelmi előírások betartása mellett cukrászsüteményeket, fagylaltokat, és más hidegcukrászati készítményeket állít elő, figyelemmel azok ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére, a vásárlási, megrendelési igényekre.
A szakképesítéssel rendelkező képes lesz:
- saját munkáját megszervezni, a munkájához szükséges anyagmennyiséget felmérni
- élelmiszer előállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával korszerű táplálkozáshoz mindjobban igazodó cukrászati terméket készíteni
- cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni
- cukorkészítményeket előállítni
- bevonó anyagokat készíteni, felhasználni
- cukrászati félkész- és késztermékeket készíteni
- uzsonnasüteményeket készíteni
- teasüteményeket készíteni
- kikészített süteményeket készíteni,
- hagyományőrző cukrászati termékeket eredeti technológiával készíteni
- nemzetközi trend szerint cukrászati termékeket készíteni
- fagylaltokat, fagylaltkelyheket készíteni
- pohárkrémeket, készíteni
- bonbonokat készíteni
- tányérdesszerteket készíteni
- alkalmi díszmunkákat a vendég kérésének megfelelően elkészíteni.
(Forrás: Szakmai és vizsgakövetelmények, 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet – Hatályos: 2016.09.01-től)
Általános adatok
- A szakképesítés megnevezése: Cukrász
- A Cukrász szakképesítés OKJ száma: 34 811 01
- A Cukrász szakképesítés szintje: Középfokú szakképesítés (MKKR szint megjelölés: 4)
A jelentkezés feltétele:
- – alapfokú iskolai végzettség
- – egészségügyi alkalmasság
- – Pályaalkalmassági követelmények
A Cukrász képzés óraszáma: 960 óra (12-13 hónap)
A Cukrász képzés munkarendje: Tanfolyamköteles (TK)
A Cukrász képzés helyszíne: Pinkerton Tanoda Kft., 4400 Nyíregyháza, Szarvas u. 5-9./B
A Cukrász képzés tervezett kezdése: A képzés az év bármely szakában indítható kellő létszám esetén
A Cukrász képzés időtartama: A képzésben résztvevők összetételétől, aktivitásától, képzésen való részvételi hajlandóságától, egyéb elfoglaltságától/munkájától függően szervezhető. Lehetőség van hétközi napok mellett hétvégi napok beütemezésére is ill. csak hétvégi csoportok indítására.
A képzés összköltsége (képzési és vizsgáztatási díj együttesen) a mindenkori minimálbér változásának függvényében évente változik. Személyesen, telefonon vagy e-mailben történő érdeklődéskor ezekről tájékoztatást adunk.
A képzés elvégzéséhez részletfizetési kedvezményt biztosítunk!
Tanfolyamra jelentkezés:
- személyesen
- honlapról (jelentkezési lap kitöltésével és beküldésével)
További információ: Bármely kollégánk szívesen áll rendelkezésére ügyfélfogadási időben, hívjon vagy írjon bizalommal! Tel.: 42/443-079; 30/703 0804; E-mail: tanoda@pinkerton.hu; pinkertontanoda@freemail.hu
Szakmai és vizsgakövetelmények
Miért válassza a Pinkerton Tanodát?
- családias légkörben, minden igényt kielégítő szaktantermekben tanulhat a város szívében
- vidéki hallgatóink számára is könnyen megközelíthető (vidékre induló buszok, vonatok, busz/vasút pályaudvar)
- 100m-es körzetben elérhető kedvező étkezési/vásárlási lehetőség
- 19 éves szakmai/képzési múlttal rendelkezünk
- hallgató-centrikus, jól felkészült, fiatal oktatógárda
- saját fejlesztésű oktatócsomagok, tananyagok
- képzési költségek részletekben fizethetőek
- vizsga mindig kétesélyes, a lelkiismeretes felkészítés mellé szükségeltetik a lelkiismeretesen felkészülő képzésben résztvevő is, ezért sikertelen vizsga esetén egy másik csoportban ingyenes pótórákon való részvételt biztosítunk
- az államilag elismert OKJ-s szakmai bizonyítvány mellé Europass bizonyítványt igényelhet melynek megszerzését segítjük (külföldi munkavállalásnál hasznos a megléte)
A Cukrász szakképesítéssel betölthető munkakörök:
FEOR száma FEOR megnevezése A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök)
5135 Cukrász Süteménykészítő
Tortakészítő
Fagylaltkészítő
Marcipánfigura készítő
Karamell dísz készítő
Bonbonkészítő
Kapcsolódó szakképesítések:
- 35 811 05 Diétás cukrász
- 35 811 04 Cukrászati részlegvezető
- 35 811 02 Vendéglátó-üzletvezető
- 34 811 06 Fogadós
- 34 811 03 Pincér
- 34 811 04 Szakács
- 54 811 01 Vendéglátásszervező
A Cukrász képzés szakmai moduljai:
- 11561-16 Gazdálkodási ismeretek
- 11518-16 Élelmiszerismeret
- 11519-16 Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
- 11521-16 Cukrász szakmai idegen nyelv
- 11522-16 Cukrász szakmai feladatok
- 11497-12 Foglalkoztatás I.
- 11499-12 Foglalkoztatás II.
- Elmélet – gyakorlat aránya: 30 %; 70 %
Vizsgakövetelmények:
- A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
- Az előírt valamennyi modulból, modulzáró vizsga eredményességét igazoló dokumentum.
34 811 01 Cukrász
A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak
azonosító száma megnevezése a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
11561-16 Gazdálkodási ismeretek írásbeli
11518-16 Élelmiszerismeret írásbeli
11519-16 Élelmiszerbiztonsági alapismeretek írásbeli
11521-16 Cukrász szakmai idegen nyelv szóbeli
11522-16 Cukrász szakmai feladatok írásbeli és gyakorlati
11497-12 Foglalkoztatás I. írásbeli
11499-12 Foglalkoztatás II. írásbeli
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
- Gyakorlati vizsgatevékenység
- A vizsgafeladat megnevezése: Cukrászati termékkészítés
A vizsgafeladat ismertetése: Meghatározott darabszámban, három féle cukrászati késztermék és egy díszmunka készítése. A vizsgázónk, cukrászati késztermékekhez a félkész termékeket is el kell készítenie.
– uzsonnasütemény vagy teasütemény készítése
– kikészített sütemény készítése
– fagylalt, vagy pohárkrém, vagy bonbon, vagy tányérdesszert készítése
– díszmunka készítése 16 szeletes előzetesen betöltött tortára
Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Cukrászati termékek technológiája, termeléshez kapcsolódó gazdasági számítások
A vizsgafeladat ismertetése: Cukrászati félkész és késztermékek készítésének technológiája, a termékek előállításához alkalmazott gépek, berendezések munkavédelmi előírása.
A cukrászati termeléshez kapcsolódó gazdasági és cukrász üzemi árugazdálkodással kapcsolatos számítások (anyaghányad, veszteségszámítás, kalkuláció, leltározási feladatok)
Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Cukrász szakmai idegen nyelv, élelmiszerismeret, élelmiszerbiztonság
A vizsgafeladat ismertetése: Központi tételsor alapján, mely az alábbi témaköröket tartalmazza
– egy cukrászati termék anyaghányadának, a műveletekhez szükséges eszközeinek és készítésének, idegen nyelvű, ismertetése
– a cukrászati termékkészítéshez alkalmazott nyersanyagok jellemzőinek, a nyersanyagok technológiai szerepének és, felhasználási lehetőségeinek magyar nyelvű ismertetése
– a cukrászati termék előállítás élelmiszerbiztonsági követelményeinek magyar nyelvű ismertetése