Vengéglátás - turisztika

CUKRÁSZ

Eng.sz.: E-000949/2014/A013

OKJ: 34 811 01

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:

A cukrász a higiéniai és munkavédelmi előírások betartása mellett cukrászsüteményeket, fagylaltokat, és más hidegcukrászati készítményeket állít elő, figyelemmel azok ízbeli változatosságára, esztétikai megjelenítésére, a vásárlási, megrendelési igényekre.

A szakképesítéssel rendelkező képes lesz:

  • saját munkáját megszervezni, a munkájához szükséges anyagmennyiséget felmérni
  • élelmiszer előállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával korszerű táplálkozáshoz mindjobban igazodó cukrászati terméket készíteni
  • cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni
  • cukorkészítményeket előállítni
  • bevonó anyagokat készíteni, felhasználni
  • cukrászati félkész- és késztermékeket készíteni
  • uzsonnasüteményeket készíteni
  • teasüteményeket készíteni
  • kikészített süteményeket készíteni,
  • hagyományőrző cukrászati termékeket eredeti technológiával készíteni
  • nemzetközi trend szerint cukrászati termékeket készíteni
  • fagylaltokat, fagylaltkelyheket készíteni
  • pohárkrémeket, készíteni
  • bonbonokat készíteni
  • tányérdesszerteket készíteni
  • alkalmi díszmunkákat a vendég kérésének megfelelően elkészíteni.

(Forrás: Szakmai és vizsgakövetelmények, 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet – Hatályos: 2016.09.01-től)

Általános adatok

  • A szakképesítés megnevezése: Cukrász
  • A Cukrász szakképesítés OKJ száma: 34 811 01
  • A Cukrász szakképesítés szintje: Középfokú szakképesítés (MKKR szint megjelölés: 4)

A jelentkezés feltétele:

  • – alapfokú iskolai végzettség
  • – egészségügyi alkalmasság
  • – Pályaalkalmassági követelmények

A Cukrász képzés óraszáma: 960 óra (12-13 hónap)
A Cukrász képzés munkarendje: Tanfolyamköteles (TK)

A Cukrász képzés helyszíne: Pinkerton Tanoda Kft., 4400 Nyíregyháza, Szarvas u. 5-9./B
A Cukrász képzés tervezett kezdése: A képzés az év bármely szakában indítható kellő létszám esetén
A Cukrász képzés időtartama: A képzésben résztvevők összetételétől, aktivitásától, képzésen való részvételi hajlandóságától, egyéb elfoglaltságától/munkájától függően szervezhető. Lehetőség van hétközi napok mellett hétvégi napok beütemezésére is ill. csak hétvégi csoportok indítására.

A képzés összköltsége (képzési és vizsgáztatási díj együttesen) a mindenkori minimálbér változásának függvényében évente változik. Személyesen, telefonon vagy e-mailben történő érdeklődéskor ezekről tájékoztatást adunk.

A képzés elvégzéséhez részletfizetési kedvezményt biztosítunk!

Tanfolyamra jelentkezés:

  • személyesen
  • honlapról (jelentkezési lap kitöltésével és beküldésével)

További információ:  Bármely kollégánk szívesen áll rendelkezésére ügyfélfogadási időben, hívjon vagy írjon bizalommal! Tel.: 42/443-079; 30/703 0804; E-mail: tanoda@pinkerton.hupinkertontanoda@freemail.hu

Szakmai és vizsgakövetelmények

Miért válassza a Pinkerton Tanodát?

  • családias légkörben, minden igényt kielégítő szaktantermekben tanulhat a város szívében
  • vidéki hallgatóink számára is könnyen megközelíthető (vidékre induló buszok, vonatok, busz/vasút pályaudvar)
  • 100m-es körzetben elérhető kedvező étkezési/vásárlási lehetőség
  • 19 éves szakmai/képzési múlttal rendelkezünk
  • hallgató-centrikus, jól felkészült, fiatal oktatógárda
  • saját fejlesztésű oktatócsomagok, tananyagok
  • képzési költségek részletekben fizethetőek
  • vizsga mindig kétesélyes, a lelkiismeretes felkészítés mellé szükségeltetik a lelkiismeretesen felkészülő képzésben résztvevő is, ezért sikertelen vizsga esetén egy másik csoportban ingyenes pótórákon való részvételt biztosítunk
  • az államilag elismert OKJ-s szakmai bizonyítvány mellé Europass bizonyítványt igényelhet melynek megszerzését segítjük (külföldi munkavállalásnál hasznos a megléte)

A Cukrász szakképesítéssel betölthető munkakörök:

FEOR száma FEOR megnevezése A szakképesítéssel betölthető munkakör(ök)
5135 Cukrász Süteménykészítő
Tortakészítő
Fagylaltkészítő
Marcipánfigura készítő
Karamell dísz készítő
Bonbonkészítő

Kapcsolódó szakképesítések:

  • 35 811 05 Diétás cukrász
  • 35 811 04 Cukrászati részlegvezető
  • 35 811 02 Vendéglátó-üzletvezető
  • 34 811 06 Fogadós
  • 34 811 03 Pincér
  • 34 811 04 Szakács
  • 54 811 01 Vendéglátásszervező

A Cukrász képzés szakmai moduljai:

  • 11561-16 Gazdálkodási ismeretek
  • 11518-16 Élelmiszerismeret
  • 11519-16 Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
  • 11521-16 Cukrász szakmai idegen nyelv
  • 11522-16 Cukrász szakmai feladatok
  • 11497-12 Foglalkoztatás I.
  • 11499-12 Foglalkoztatás II.
  • Elmélet – gyakorlat aránya: 30 %; 70 %

Vizsgakövetelmények:

  • A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
  • Az előírt valamennyi modulból, modulzáró vizsga eredményességét igazoló dokumentum.

34 811 01 Cukrász
A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak
azonosító száma megnevezése a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
11561-16 Gazdálkodási ismeretek írásbeli
11518-16 Élelmiszerismeret írásbeli
11519-16 Élelmiszerbiztonsági alapismeretek írásbeli
11521-16 Cukrász szakmai idegen nyelv szóbeli
11522-16 Cukrász szakmai feladatok írásbeli és gyakorlati
11497-12 Foglalkoztatás I. írásbeli
11499-12 Foglalkoztatás II. írásbeli
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.

A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:

  • Gyakorlati vizsgatevékenység
  • A vizsgafeladat megnevezése: Cukrászati termékkészítés

A vizsgafeladat ismertetése: Meghatározott darabszámban, három féle cukrászati késztermék és egy díszmunka készítése. A vizsgázónk, cukrászati késztermékekhez a félkész termékeket is el kell készítenie.
– uzsonnasütemény vagy teasütemény készítése
– kikészített sütemény készítése
– fagylalt, vagy pohárkrém, vagy bonbon, vagy tányérdesszert készítése
– díszmunka készítése 16 szeletes előzetesen betöltött tortára

Központi írásbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Cukrászati termékek technológiája, termeléshez kapcsolódó gazdasági számítások
A vizsgafeladat ismertetése: Cukrászati félkész és késztermékek készítésének technológiája, a termékek előállításához alkalmazott gépek, berendezések munkavédelmi előírása.
A cukrászati termeléshez kapcsolódó gazdasági és cukrász üzemi árugazdálkodással kapcsolatos számítások (anyaghányad, veszteségszámítás, kalkuláció, leltározási feladatok)

Szóbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Cukrász szakmai idegen nyelv, élelmiszerismeret, élelmiszerbiztonság
A vizsgafeladat ismertetése: Központi tételsor alapján, mely az alábbi témaköröket tartalmazza
– egy cukrászati termék anyaghányadának, a műveletekhez szükséges eszközeinek és készítésének, idegen nyelvű, ismertetése
– a cukrászati termékkészítéshez alkalmazott nyersanyagok jellemzőinek, a nyersanyagok technológiai szerepének és, felhasználási lehetőségeinek magyar nyelvű ismertetése
– a cukrászati termék előállítás élelmiszerbiztonsági követelményeinek magyar nyelvű ismertetése