Egyéb kategória

Europass

Intézményünk minden sikeresen végző hallgatója kérheti a szakmai bizonyítványát kiegészítő Europass-bizonyítványt. Az NRK honlapjáról a 20/2007. (V. 21.) SZMM rendelet alapján a Europass bizonyítvány-kiegészítőt a regisztrált vizsgaszervező töltheti le, és hitelesített formában (a vizsgaszervező vezetőjének aláírásával és az intézmény bélyegzőjével) adhatja ki.

Mi az Europass bizonyítvány-kiegészítő?
Az Europass bizonyítvány-kiegészítő egy olyan melléklet, amelyet a vizsgaszervező a tanuló kérésére állít ki. A bizonyítvány-kiegészítő információt ad a szakképesítés alapadatairól, a képzésben részt vett egyén szakmai kompetenciáiról, a kötelező szakmai elméleti-gyakorlati tantárgyakról, az óraszámok mennyiségéről.

A bizonyítvány-kiegészítő az Európai Unióban elfogadott formanyomtatványban rögzíti az adatokat. Csak a bizonyítvánnyal együtt érvényes, és a vizsgaszervező intézmény igazgatója írja alá.

Ki igényelheti az Europass bizonyítvány-kiegészítőt?
Az Europass bizonyítvány-kiegészítő a 2005. július 1. után végzett tanulók számára állíthatók ki, akik OKJ-s képzésben vettek részt.

Mit kell tenni, ha 2005. július 1. előtt szerzett a hallgató szakképesítést?

A korábban végzettek számára a vizsgaszervező úgy állíthat ki bizonyítvány-kiegészítőt, hogy kérelmet küld az NSZFI főigazgatójához, amelyben kéri a 2005. július 1. előtt szerzett bizonyítvány-kiegészítő letöltésének engedélyezését. A korábban végzett tanulók számára akkor adható ki bizonyítvány-kiegészítő, ha a szakmai-és vizsgakövetelmények nem változtak. A kérvényben fel kell tüntetni a kérelem okát (pl. külföldi munkavállalás), valamint a bizonyítvány sorozatszámát és sorozatjelét, mert az adminisztrátor ez alapján engedélyezi a rendszerben a letöltést.

Milyen nyelveken kérhető az Europass bizonyítvány-kiegészítő?
Az Europass bizonyítvány-kiegészítő magyar és angol nyelven tölthető le a rendszerből. A végzett hallgató külön kérésére német, francia, spanyol, és olasz nyelven is kérhető. Ilyen esetekben a fordítás 1-2 hét. Amikor a fordítás elkészül, e-mailben értesítjük a vizsgaszervezőt.

Mennyibe kerül az Europass bizonyítvány-kiegészítő?
A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet a vizsgaszervezők részére ingyen biztosítja a bizonyítvány-kiegészítőket. A vizsgaszervező a 26/2001. (VII. 27.) szakmai vizsgáztatás általános szabályairól és eljárási rendjéről szóló OM rendelet alapján a mindenkori minimál bér 5%-át kérheti el. Ez az összeg a magyar és egy idegen nyelvű Europass bizonyítvány-kiegészítő eljárási költségeire vonatkozik. Abban az esetben, ha a kérelmező több idegen nyelven is kéri, ez az összeg nyelvenként kérhető.

Ki állítja ki a bizonyítvány-kiegészítőt?
Az Europass bizonyítvány-kiegészítőt a vizsgaszervező intézmény állíthatja ki.