OKJ: 34 811 04
A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:
A szakács feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben.
A szakképesítéssel rendelkező képes lesz:
- napi és alkalmi étrendet, étlapot, időszakos ajánlatokat összeállítani
- az ételekhez a nyersanyagokat és azok mennyiségét meghatározni
- felmérni a meglévő készletek mennyiségét
- árut átvenni
- előkészíteni és rendeltetésszerűen használni a munkaterületet, gépeket, berendezéseket, eszközöket, kézi szerszámokat
- nyersanyagokat előkészíteni
- a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazni
- különféle ételeket készíteni
- az elkészített ételeket melegen illetve hidegen tartani,
- a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembe vételével az ételeket megtálalni, díszíteni
- a maradványokat kezelni
- a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani
- feladatait az élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelően végezni
- technológiai műveletek leírásait idegen nyelven megérteni, felhasználni
(Forrás: Szakmai és vizsgakövetelmények, 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet – Hatályos: 2016.09.01-től)
Általános adatok
- A szakképesítés megnevezése: Szakács
- A Szakács szakképesítés OKJ száma: 34 811 04
- A Szakács szakképesítés szintje: Középfokú szakképesítés (MKKR szint megjelölés: 4)
A jelentkezés feltétele:
- alapfokú iskolai végzettség
- egészségügyi alkalmasság
- Pályaalkalmassági követelmények
A Szakács képzés óraszáma: 900 óra (11-12 hónap)
A Szakács képzés munkarendje: Tanfolyamköteles (TK)
A Szakács képzés helyszíne: Pinkerton Tanoda Kft., 4400 Nyíregyháza, Szarvas u. 5-9./B
A Szakács képzés tervezett kezdése: A képzés az év bármely szakában indítható kellő létszám esetén
A Szakács képzés időtartama: A képzésben résztvevők összetételétől, aktivitásától, képzésen való részvételi hajlandóságától, egyéb elfoglaltságától/munkájától függően szervezhető. Lehetőség van hétközi napok mellett hétvégi napok beütemezésére is ill. csak hétvégi csoportok indítására.
A képzés összköltsége (képzési és vizsgáztatási díj együttesen) a mindenkori minimálbér változásának függvényében évente változik. Személyesen, telefonon vagy e-mailben történő érdeklődéskor ezekről tájékoztatást adunk.
A képzés elvégzéséhez részletfizetési kedvezményt biztosítunk!
Tanfolyamra jelentkezés:
- személyesen
- honlapról (jelentkezési lap kitöltésével és beküldésével)
További információ: Bármely kollégánk szívesen áll rendelkezésére ügyfélfogadási időben, hívjon vagy írjon bizalommal! Tel.: 42/443-079; 30/703 0804 E-mail: tanoda@pinkerton.hu; pinkertontanoda@freemail.hu
Szakmai és vizsgakövetelmények
Miért válassza a Pinkerton Tanodát?
- családias légkörben, minden igényt kielégítő szaktantermekben tanulhat a város szívében
- vidéki hallgatóink számára is könnyen megközelíthető (vidékre induló buszok, vonatok, busz/vasút pályaudvar)
- 100m-es körzetben elérhető kedvező étkezési/vásárlási lehetőség
- 19 éves szakmai/képzési múlttal rendelkezünk
- hallgató-centrikus, jól felkészült, fiatal oktatógárda
- saját fejlesztésű oktatócsomagok, tananyagok
- képzési költségek részletekben fizethetőek
- vizsga mindig kétesélyes, a lelkiismeretes felkészítés mellé szükségeltetik a lelkiismeretesen felkészülő képzésben résztvevő is, ezért sikertelen vizsga esetén egy másik csoportban ingyenes pótórákon való részvételt biztosítunk
- az államilag elismert OKJ-s szakmai bizonyítvány mellé Europass bizonyítványt igényelhet melynek megszerzését segítjük (külföldi munkavállalásnál hasznos a megléte)
A Szakács szakképesítéssel betölthető munkakörök:
- 5134 Szakács Étkezdei szakács
- Grill szakács
- Hajószakács
- Hidegkonyhai szakács
- Közétkeztetési szakács
- Melegkonyhai szakács
- Pizzakészítő szakács
Kapcsolódó szakképesítések:
- 21 811 01 Konyhai kisegítő
- 35 811 02 Vendéglátó üzletvezető
- 35 811 03 Diétás szakács
- 35 811 06 Konyhai részlegvezető
- 34 811 01 Cukrász
- 34 811 06 Fogadós
- 34 811 03 Pincér
- 54 811 01 Vendéglátásszervező
A Szakács képzés szakmai moduljai:
- 11518-16 Élelmiszerismeret
- 11561-16 Gazdálkodási ismeretek
- 12096-16 Szakács szakmai idegen nyelv
- 12094-16 Ételkészítési ismeretek alapjai
- 12095-16 Ételkészítési ismeretek
- 11519-16 Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
- 11497-12 Foglalkoztatás I.
- 11499-12 Foglalkoztatás II.
Elmélet – gyakorlat aránya: 30 %; 70 %
Vizsgakövetelmények:
A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az előírt valamennyi modulból, modulzáró vizsga eredményességét igazoló dokumentum.
34 811 04 Szakács
A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak
azonosító száma megnevezése a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
11518-16 Élelmiszerismeret írásbeli
11561-16 Gazdálkodási ismeretek írásbeli
12096-16 Szakács szakmai idegen nyelv szóbeli
12094-16 Ételkészítési ismeretek alapjai gyakorlati
12095-16 Ételkészítési ismeretek gyakorlati
11519-16 Élelmiszerbiztonsági alapismeretek írásbeli
11497-12 Foglalkoztatás I. írásbeli
11499-12 Foglalkoztatás II. írásbeli
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.
A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
Gyakorlati vizsgatevékenység
A.) Feladat megnevezése: Ételkészítés alapja
A vizsgafeladat ismertetése:
A kihúzott tétel alapján munkatervet állít össze (időtartam 20 perc, súlyarány 10%)
A vételezési jegy alapján leves betéttel, köret, főzelék feltéttel, étel kiegészítő saláta, egyszerű tésztaétel ételcsoportokból kétféle étel elkészítése és tálalása minimum három adagban. (időtartam 120 perc, súlyarány 90%)
B) A vizsgafeladat megnevezése: Ételkészítési ismeretek
A vizsgafeladat ismertetése:
A kihúzott tétele alapján munkatervet állít össze (időtartam 20 perc, súlyarány 10%)
A vételezési jegy alapján két étel elkészítése (meleg előétel, hideg előétel vagy főétel és befejező fogás, lehetőség szerint korszerű konyhatechnológia alkalmazásával), és tálalása minimum három adagban. (időtartam 120 perc, súlyarány 90%)
Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: A szakács szakma ismeretei
A vizsgafeladat ismertetése: A központi írásbeli vizsgatevékenység magába foglalja az ételkészítés alapjai és ételkészítési ismeretek, a gazdálkodási ismeretek (ennek részeként a szakmai számításokat) az élelmiszer ismeret és az élelmiszerbiztonsági alapismeretek keretében tanultakat az alábbi arányok szerint:
ételkészítés alapjai 20 %
ételkészítési ismeretek 15 %
gazdálkodási ismeretek 35 %
élelmiszerismeret 20 %
élelmiszerbiztonsági alapismeretek 10 %
Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Konyhai ismeretek
A vizsgafeladat ismertetése: Központi tételsor alapján a technológiai ismeretekből és egy-egy konkrét ételcsoporthoz tartozó ételek készítésének ismertetéséből számol be, valamint szakmai szöveget fordít idegen nyelvből és idegen nyelven kommunikál a vizsgabizottsággal.
A vizsgafeladat időtartama: 55 perc (felkészülés 35 perc fordítással együtt, válaszadás 15 perc ételkészítés alapjai és ételkészítési ismeretek + 5 perc idegen nyelv).
A szóbeli vizsgán belül az értékelés súlyaránya: idegen nyelv 20%, ételkészítés 80%)