Vengéglátás - turisztika

SZAKÁCS

Eng.sz.: E-000949/2014/A009

OKJ: 34 811 04

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:

A szakács feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben.

A szakképesítéssel rendelkező képes lesz:

  • napi és alkalmi étrendet, étlapot, időszakos ajánlatokat összeállítani
  • az ételekhez a nyersanyagokat és azok mennyiségét meghatározni
  • felmérni a meglévő készletek mennyiségét
  • árut átvenni
  • előkészíteni és rendeltetésszerűen használni a munkaterületet, gépeket, berendezéseket, eszközöket, kézi szerszámokat
  • nyersanyagokat előkészíteni
  • a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazni
  • különféle ételeket készíteni
  • az elkészített ételeket melegen illetve hidegen tartani,
  • a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembe vételével az ételeket megtálalni, díszíteni
  • a maradványokat kezelni
  • a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani
  • feladatait az élelmiszerbiztonsági követelményeknek megfelelően végezni
  • technológiai műveletek leírásait idegen nyelven megérteni, felhasználni

(Forrás: Szakmai és vizsgakövetelmények, 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet – Hatályos: 2016.09.01-től)

Általános adatok

  • A szakképesítés megnevezése: Szakács
  • A Szakács szakképesítés OKJ száma: 34 811 04
  • A Szakács szakképesítés szintje: Középfokú szakképesítés (MKKR szint megjelölés: 4)

A jelentkezés feltétele:

  • alapfokú iskolai végzettség
  • egészségügyi alkalmasság
  • Pályaalkalmassági követelmények

A Szakács képzés óraszáma: 900 óra (11-12 hónap)
A Szakács képzés munkarendje: Tanfolyamköteles (TK)

A Szakács képzés helyszíne: Pinkerton Tanoda Kft., 4400 Nyíregyháza, Szarvas u. 5-9./B
A Szakács képzés tervezett kezdése: A képzés az év bármely szakában indítható kellő létszám esetén
A Szakács képzés időtartama: A képzésben résztvevők összetételétől, aktivitásától, képzésen való részvételi hajlandóságától, egyéb elfoglaltságától/munkájától függően szervezhető. Lehetőség van hétközi napok mellett hétvégi napok beütemezésére is ill. csak hétvégi csoportok indítására.

A képzés összköltsége (képzési és vizsgáztatási díj együttesen) a mindenkori minimálbér változásának függvényében évente változik. Személyesen, telefonon vagy e-mailben történő érdeklődéskor ezekről tájékoztatást adunk.

A képzés elvégzéséhez részletfizetési kedvezményt biztosítunk!

Tanfolyamra jelentkezés:

  • személyesen
  • honlapról (jelentkezési lap kitöltésével és beküldésével)

További információ: Bármely kollégánk szívesen áll rendelkezésére ügyfélfogadási időben, hívjon vagy írjon bizalommal! Tel.: 42/443-079; 30/703 0804 E-mail: tanoda@pinkerton.hupinkertontanoda@freemail.hu

Szakmai és vizsgakövetelmények

Miért válassza a Pinkerton Tanodát?

  • családias légkörben, minden igényt kielégítő szaktantermekben tanulhat a város szívében
  • vidéki hallgatóink számára is könnyen megközelíthető (vidékre induló buszok, vonatok, busz/vasút pályaudvar)
  • 100m-es körzetben elérhető kedvező étkezési/vásárlási lehetőség
  • 19 éves szakmai/képzési múlttal rendelkezünk
  • hallgató-centrikus, jól felkészült, fiatal oktatógárda
  • saját fejlesztésű oktatócsomagok, tananyagok
  • képzési költségek részletekben fizethetőek
  • vizsga mindig kétesélyes, a lelkiismeretes felkészítés mellé szükségeltetik a lelkiismeretesen felkészülő képzésben résztvevő is, ezért sikertelen vizsga esetén egy másik csoportban ingyenes pótórákon való részvételt biztosítunk
  • az államilag elismert OKJ-s szakmai bizonyítvány mellé Europass bizonyítványt igényelhet melynek megszerzését segítjük (külföldi munkavállalásnál hasznos a megléte)

A Szakács szakképesítéssel betölthető munkakörök:

  • 5134 Szakács Étkezdei szakács
  • Grill szakács
  • Hajószakács
  • Hidegkonyhai szakács
  • Közétkeztetési szakács
  • Melegkonyhai szakács
  • Pizzakészítő szakács

Kapcsolódó szakképesítések:

  • 21 811 01 Konyhai kisegítő
  • 35 811 02 Vendéglátó üzletvezető
  • 35 811 03 Diétás szakács
  • 35 811 06 Konyhai részlegvezető
  • 34 811 01 Cukrász
  • 34 811 06 Fogadós
  • 34 811 03 Pincér
  • 54 811 01 Vendéglátásszervező

A Szakács képzés szakmai moduljai:

  • 11518-16 Élelmiszerismeret
  • 11561-16 Gazdálkodási ismeretek
  • 12096-16 Szakács szakmai idegen nyelv
  • 12094-16 Ételkészítési ismeretek alapjai
  • 12095-16 Ételkészítési ismeretek
  • 11519-16 Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
  • 11497-12 Foglalkoztatás I.
  • 11499-12 Foglalkoztatás II.

Elmélet – gyakorlat aránya: 30 %; 70 %

Vizsgakövetelmények:

A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az előírt valamennyi modulból, modulzáró vizsga eredményességét igazoló dokumentum.

34 811 04 Szakács
A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak
azonosító száma megnevezése a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
11518-16 Élelmiszerismeret írásbeli
11561-16 Gazdálkodási ismeretek írásbeli
12096-16 Szakács szakmai idegen nyelv szóbeli
12094-16 Ételkészítési ismeretek alapjai gyakorlati
12095-16 Ételkészítési ismeretek gyakorlati
11519-16 Élelmiszerbiztonsági alapismeretek írásbeli
11497-12 Foglalkoztatás I. írásbeli
11499-12 Foglalkoztatás II. írásbeli
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.

A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:

Gyakorlati vizsgatevékenység
A.) Feladat megnevezése: Ételkészítés alapja
A vizsgafeladat ismertetése:
A kihúzott tétel alapján munkatervet állít össze (időtartam 20 perc, súlyarány 10%)
A vételezési jegy alapján leves betéttel, köret, főzelék feltéttel, étel kiegészítő saláta, egyszerű tésztaétel ételcsoportokból kétféle étel elkészítése és tálalása minimum három adagban. (időtartam 120 perc, súlyarány 90%)

B) A vizsgafeladat megnevezése: Ételkészítési ismeretek
A vizsgafeladat ismertetése:
A kihúzott tétele alapján munkatervet állít össze (időtartam 20 perc, súlyarány 10%)
A vételezési jegy alapján két étel elkészítése (meleg előétel, hideg előétel vagy főétel és befejező fogás, lehetőség szerint korszerű konyhatechnológia alkalmazásával), és tálalása minimum három adagban. (időtartam 120 perc, súlyarány 90%)

Központi írásbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: A szakács szakma ismeretei
A vizsgafeladat ismertetése: A központi írásbeli vizsgatevékenység magába foglalja az ételkészítés alapjai és ételkészítési ismeretek, a gazdálkodási ismeretek (ennek részeként a szakmai számításokat) az élelmiszer ismeret és az élelmiszerbiztonsági alapismeretek keretében tanultakat az alábbi arányok szerint:
ételkészítés alapjai 20 %
ételkészítési ismeretek 15 %
gazdálkodási ismeretek 35 %
élelmiszerismeret 20 %
élelmiszerbiztonsági alapismeretek 10 %

Szóbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Konyhai ismeretek
A vizsgafeladat ismertetése: Központi tételsor alapján a technológiai ismeretekből és egy-egy konkrét ételcsoporthoz tartozó ételek készítésének ismertetéséből számol be, valamint szakmai szöveget fordít idegen nyelvből és idegen nyelven kommunikál a vizsgabizottsággal.
A vizsgafeladat időtartama: 55 perc (felkészülés 35 perc fordítással együtt, válaszadás 15 perc ételkészítés alapjai és ételkészítési ismeretek + 5 perc idegen nyelv).
A szóbeli vizsgán belül az értékelés súlyaránya: idegen nyelv 20%, ételkészítés 80%)