Vengéglátás - turisztika

PINCÉR

Eng.sz.: E-000949/2014/A015

OKJ: 34 811 03

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:

A pincér a különböző vendéglátó tevékenységet folytató gazdálkodó szervezetek hálózati egységeiben értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendégek által igényelt, illetve az ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat a tőle elvárható legmagasabb szakmai színvonalon biztosítja, az udvarias és szakszerű felszolgálás előírásai szerint. Fogadja a vendégeket, ételeket, italokat szolgál fel.

A szakképesítéssel rendelkező képes lesz:

  • az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket elvégezni
  • az árukészlet alakulását figyelemmel kísérni, részt venni az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, előírásoknak megfelelő tárolásában és dokumentálásában
  • munkaterületét és a vendégteret nyitásra előkészíteni
  • felszolgálni, fogadni a vendéget, leültetni a protokoll-előírások szerint, ismertetni a választékot, ételeket és italokat ajánlani, a rendelést felvenni
  • a felszolgáláshoz szükséges eszközöket előkészíteni, a vendégek által választott ételeket és italokat szakszerűen felszolgálni
  • megszervezni a saját munkáját
  • a felszolgálandó ételek és italok minőségét, mennyiségét, hőmérsékletét, összetételét, az allergizáló anyagokat figyelemmel kísérni
  • számlákat készíteni
  • átvenni a fogyasztás ellenértékét, pénztárgépet kezelni, zárás után a vendégek távozását ellenőrizni, elszámolást készíteni
  • HAACP dokumentációkat kitölteni
  • idegen nyelven rendelést felvenni
  • környezetvédelmi előírásokat alkalmazni

(Forrás: Szakmai és vizsgakövetelmények, 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet – Hatályos: 2016.09.01-től)

Általános adatok

  • A szakképesítés megnevezése: Pincér
  • A Pincér szakképesítés OKJ száma: 34 811 03
  • A Pincér szakképesítés szintje: Középfokú szakképesítés (MKKR szint megjelölés: 4)

A jelentkezés feltétele:

  • alapfokú iskolai végzettség
  • egészségügyi alkalmasság
  • Pályaalkalmassági követelmények

A Pincér képzés óraszáma: 960 óra (12-13 hónap)
A Pincér képzés munkarendje: Tanfolyamköteles (TK)

A Pincér képzés helyszíne: Pinkerton Tanoda Kft., 4400 Nyíregyháza, Szarvas u. 5-9./B
A Pincér képzés tervezett kezdése: A képzés az év bármely szakában indítható kellő létszám esetén
A Pincér képzés időtartama: A képzésben résztvevők összetételétől, aktivitásától, képzésen való részvételi hajlandóságától, egyéb elfoglaltságától/munkájától függően szervezhető. Lehetőség van hétközi napok mellett hétvégi napok beütemezésére is ill. csak hétvégi csoportok indítására.

A képzés összköltsége (képzési és vizsgáztatási díj együttesen) a mindenkori minimálbér változásának függvényében évente változik. Személyesen, telefonon vagy e-mailben történő érdeklődéskor ezekről tájékoztatást adunk.

A képzés elvégzéséhez részletfizetési kedvezményt biztosítunk!

Tanfolyamra jelentkezés:

  • személyesen
  • honlapról (jelentkezési lap kitöltésével és beküldésével)

További információ: Bármely kollégánk szívesen áll rendelkezésére ügyfélfogadási időben, hívjon vagy írjon bizalommal! Tel.: 42/443-079; 30/703 0804; E-mail: tanoda@pinkerton.hupinkertontanoda@freemail.hu

Szakmai és vizsgakövetelmények

Miért válassza a Pinkerton Tanodát?

  • családias légkörben, minden igényt kielégítő szaktantermekben tanulhat a város szívében
  • vidéki hallgatóink számára is könnyen megközelíthető (vidékre induló buszok, vonatok, busz/vasút pályaudvar)
  • 100m-es körzetben elérhető kedvező étkezési/vásárlási lehetőség
  • 19 éves szakmai/képzési múlttal rendelkezünk
  • hallgató-centrikus, jól felkészült, fiatal oktatógárda
  • saját fejlesztésű oktatócsomagok, tananyagok
  • képzési költségek részletekben fizethetőek
  • vizsga mindig kétesélyes, a lelkiismeretes felkészítés mellé szükségeltetik a lelkiismeretesen felkészülő képzésben résztvevő is, ezért sikertelen vizsga esetén egy másik csoportban ingyenes pótórákon való részvételt biztosítunk
  • az államilag elismert OKJ-s szakmai bizonyítvány mellé Europass bizonyítványt igényelhet melynek megszerzését segítjük (külföldi munkavállalásnál hasznos a megléte)

Kapcsolódó szakképesítések:

  • 35 811 02 Vendéglátó üzletvezető
  • 34 811 01 Cukrász
  • 34 811 06 Fogadós
  • 34 811 04 Szakács
  • 54 811 01 Vendéglátásszervező

A Pincér képzés szakmai moduljai:

  • 11518-16 Élelmiszerismeret
  • 11561-16 Gazdálkodási ismeretek
  • 11523-16 Pincér szakmai idegen nyelv
  • 11524-16 Felszolgálási alapok
  • 11525-16 Felszolgáló szakmai ismeret
  • 11519-16 Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
  • 11497-12 Foglalkoztatás I.
  • 11499-12 Foglalkoztatás II.

Elmélet – gyakorlat aránya: 30 %; 70 %

Vizsgakövetelmények:

  • A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
  • Az előírt valamennyi modulból, modulzáró vizsga eredményességét igazoló dokumentum.

34 811 03 Pincér
A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak
azonosító száma megnevezése a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
11518-16 Élelmiszerismeret írásbeli
11561-16 Gazdálkodási ismeretek írásbeli
11523-16 Pincér szakmai idegen nyelv szóbeli
11524-16 Felszolgálási alapok gyakorlati
11525-16 Felszolgáló szakmai ismeret gyakorlati
11519-16 Élelmiszerbiztonsági alapismeretek írásbeli
11497-12 Foglalkoztatás I. írásbeli
11499-12 Foglalkoztatás II. írásbeli

Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.

A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:

Gyakorlati vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Menü összeállítás és felszolgálás
A vizsgafeladat ismertetése: A vizsgázó egy ötfogásos menüt és hozzá illő italsort állít össze, egy meghatározott alkalomra és időpontra. A vizsgázó az általa összeállított étel- és italsorhoz 4 oldalas menükártyát készít, számítógépen. A vizsgázó az általa összeállított étel- és italsorra díszterítést készít 2 főre.
Megterít a vizsgaszervező által összeállított 3 fogásos menüsorra 2 főre, mely nem képezi a vizsgatevékenység részét, a terítés munkafolyamatára fordított idő nem a vizsgatevékenység időtartamának része.
Fogadja a vendégeket, leülteti, menüsort ismertet, háromfogásos menüsort szolgál fel angol felszolgálási módban, melyből egy fogás esetében a vendég asztalánál különleges éttermi munkát végez.
Ezek lehetnek: saláták készítése, vagy halak filézése, vagy húsok szeletelése, vagy szárnyasok trancsírozása, vagy tatár beefsteak keverése, vagy flambírozás, vagy egyéb ételek készítése a vendég előtt.
A menüsorhoz italfelszolgálást is végez (koktél, ásványvíz, pezsgő vagy bor, kávé), a koktélt és a kávét a pincér készíti el a vizsgán. A menüsor felszolgálása után kiállítja a vendég számára a számlát, melyet gépi vagy manuális számlázással készít el, a vizsgaszervező által megadott árak és számlázási adatok alapján. A felszolgálás befejeztével felméri a vendégek elégedettségét, elköszön a vendégtől

Központi írásbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: A pincér szakmai feladatai
A vizsgafeladat ismertetése: A központi írásbeli az alábbi tématerületekből tartalmaz feladatokat:
Gazdálkodás modul tárgyköreiből mindösszesen 35 %-os súllyal.
A gazdálkodás modul témaköreinek beemelésével, egyenlő arányban a szakmai számítások, és a gazdálkodás elméleti témakörökből tartalmaz kérdéseket.
Felszolgálás alapjai és Felszolgálás modulok tárgyköreiből mindösszesen 35%- os súllyal.
A felszolgálás általános szabályai, étrendek összeállítása, elemzése, hibák feltárása, étel – ital ismeret témakörökből tartalmaz kérdéseket.
Élelmiszerbiztonság modul tárgyköreiből mindösszesen 10%-os súllyal.
Az élelmiszerbiztonság modul tárgyköreinek beemelésével.
Élelmiszer ismeret modul tárgyköreiből mindösszesen 20%-os súllyal.
Az élelmiszerismeret modul témaköreinek beemelésével, általános élelmiszer ismeret, élelmiszerek fajtái, csoportosításuk, táplálkozás élettani jellemzésük, különös tekintettel az élelmiszerekben található allergének, a különböző élelmiszer érzékenységek, diétához alkalmazható élelmiszerek témakörökből tartalmaz kérdéseket.

Szóbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Étel- italismeret
A vizsgafeladat ismertetése:
a. Egy-egy ételcsoportot bemutat, tálalási módjait, tálaláshoz szükséges eszközöket, az ételekhez ajánlható italokkal.
b. Egy-egy italcsoport bemutatása, felszolgálásuk és az ehhez szükséges eszközök ismertetése. Egy-egy magyar borvidéket ismertet, jellemzi az ott található szőlő fajtákat, bemutat az adott borvidékről borászatokat, nevesebb borokat.
A vizsgafeladat megnevezése: Pincér szakmai idegen nyelv
A vizsgafeladat ismertetése: A vizsgaszervező által összeállított idegen nyelvű étlap és itallap segítségével idegen nyelven kommunikál a vendégfogadás pillanatától a vendég távozásáig (köszöntés, helykínálás, ajánlás, étel- italmegrendelés felvétele, elégedettség felmérése, számlázás, elköszönés). A kommunikáció során a különböző igényekkel érkező vendég kívánságait megérti, ez alapján ajánl ételt és italt az étlapról (pl. vegetáriánus vendég, fogyókúrát tartó vendég, csak bizonyos húsféléket fogyasztó vendég, vallási felekezetekhez tartozó vendég, különböző betegségekben szenvedő vendég).