Vengéglátás - turisztika

VENDÉGLÁTÓ ELADÓ

Eng.sz.: E-000949/2014/A016

OKJ: 31 811 04

A részszakképesítés munkaterületének rövid leírása:

A vendéglátó eladó a cukrászdák, kávézók, eszpresszók, ételbárok, bárok, gyors-étkezőhelyek, hidegbüfék, büfék, falatozók szakembere. Reggeli- és uzsonnaételeket, gyorsételeket, hidegkonyhai készítményeket, salátákat készít és értékesít helyben és elvitelre.
Feladata továbbá az értékesítő munkák szakszerű ellátása, vitrineket, kínáló polc és pultrendszereket rendez, kávét és teát főz, alkoholmentes és alkoholos italokat készít. Cukrászkészítmények, fagylaltok befejező műveleteit végzi, pultkiszolgálást és felszolgálást végez.

A részszakképesítéssel rendelkező képes lesz:

  • reggeli és uzsonnaételeket, gyorsételeket, hidegkonyhai készítményeket, salátákat készíteni, adagolni, tálalni helyben fogyasztásra vagy elvitelre
  • szakszerűen kezelni a sütő-főző berendezéseket és az értékesítés gépeit
  • betartani a higiéniai előírásokat, az élelmiszerbiztonsági, munkavédelmi, tűzrendészeti, és környezetvédelmi szabályokat a termelő és értékesítő munkája alatt
  • büfé és gyorséttermi, valamint cukrászdai, kávéházi pultkiszolgálást és felszolgálást végezni
  • nyugtát, számlát készíteni, fizettetni
  • elszámolni a napi bevétellel, standolni
  • beüzemelni, és üzemen kívül helyezni a gépeket
  • elvégezni az üzlet nyitási, és zárási teendőit
  • cukrászati készítmények befejező műveleteit végezni, feltölteni a hűtővitrineket
  • betartani a fogyasztóvédelmi előírásokat

(Forrás: Szakmai és vizsgakövetelmények, 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet – Hatályos: 2016.09.01-től)

Általános adatok

  • A részszakképesítés megnevezése: Vendéglátó eladó
  • A Vendéglátó eladó részszakképesítés OKJ száma: 31 811 04
  • A Vendéglátó eladó részszakképesítés szintje: Alsó középfokú részszakképesítés (MKKR szint megjelölés: 3)

A jelentkezés feltétele:

  • alapfokú iskolai végzettség
  • egészségügyi alkalmasság
  • Pályaalkalmassági követelmények

A Vendéglátó eladó képzés óraszáma: 300 óra (4-5 hónap)
A Vendéglátó eladó képzés munkarendje: Tanfolyamköteles (TK)

A Vendéglátó eladó képzés helyszíne: Pinkerton Tanoda Kft., 4400 Nyíregyháza, Szarvas u. 5-9./B
A Vendéglátó eladó képzés tervezett kezdése: A képzés az év bármely szakában indítható kellő létszám esetén
A Vendéglátó eladó képzés időtartama: A képzésben résztvevők összetételétől, aktivitásától, képzésen való részvételi hajlandóságától, egyéb elfoglaltságától/munkájától függően szervezhető. Lehetőség van hétközi napok mellett hétvégi napok beütemezésére is ill. csak hétvégi csoportok indítására.

A képzés összköltsége (képzési és vizsgáztatási díj együttesen) a mindenkori minimálbér változásának függvényében évente változik. Személyesen, telefonon vagy e-mailben történő érdeklődéskor ezekről tájékoztatást adunk.

A képzés elvégzéséhez részletfizetési kedvezményt biztosítunk!

Tanfolyamra jelentkezés:

  • személyesen
  • honlapról (jelentkezési lap kitöltésével és beküldésével)

További információ: Bármely kollégánk szívesen áll rendelkezésére ügyfélfogadási időben, hívjon vagy írjon bizalommal! Tel.: 42/443-079; 30/703 0804; E-mail: tanoda@pinkerton.hupinkertontanoda@freemail.hu

Szakmai és vizsgakövetelmények

Miért válassza a Pinkerton Tanodát?

  • családias légkörben, minden igényt kielégítő szaktantermekben tanulhat a város szívében
  • vidéki hallgatóink számára is könnyen megközelíthető (vidékre induló buszok, vonatok, busz/vasút pályaudvar)
  • 100m-es körzetben elérhető kedvező étkezési/vásárlási lehetőség
  • 19 éves szakmai/képzési múlttal rendelkezünk
  • hallgató-centrikus, jól felkészült, fiatal oktatógárda
  • saját fejlesztésű oktatócsomagok, tananyagok
  • képzési költségek részletekben fizethetőek
  • vizsga mindig kétesélyes, a lelkiismeretes felkészítés mellé szükségeltetik a lelkiismeretesen felkészülő képzésben résztvevő is, ezért sikertelen vizsga esetén egy másik csoportban ingyenes pótórákon való részvételt biztosítunk
  • az államilag elismert OKJ-s szakmai bizonyítvány mellé Europass bizonyítványt igényelhet melynek megszerzését segítjük (külföldi munkavállalásnál hasznos a megléte)

A Vendéglátó eladó részszakképesítéssel betölthető munkakörök:

  • 5133 Pultos Mixer
  • Italmérő
  • Csapos
  • 9235 Gyorséttermi eladó Hidegbüfé-eladó
  • Gyorsétel készítő és eladó

Kapcsolódó szakképesítések:

  • 54 811 01 Vendéglátásszervező

A Vendéglátó eladó képzés szakmai moduljai:

  • 11518-16 Élelmiszerismeret
  • 11519-16 Élelmiszerbiztonsági alapismeretek
  • 11520-16 Vendéglátó kereskedelem
  • Elmélet – gyakorlat aránya: 30 %; 70 %

Vizsgakövetelmények:

A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
Az előírt valamennyi modulból, modulzáró vizsga eredményességét igazoló dokumentum.

31 811 04 Vendéglátó eladó
A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak
azonosító száma megnevezése a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
11518-16 Élelmiszerismeret írásbeli
11519-16 Élelmiszerbiztonság írásbeli
11520-16 Vendéglátó kereskedelem gyakorlat
Egy szakmai követelménymodulhoz kapcsolódó modulzáró vizsga akkor eredményes, ha a modulhoz előírt feladat végrehajtása legalább 51%-osra értékelhető.

A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:

Gyakorlati vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Termelő és értékesítő feladat végrehajtása
A vizsgafeladat ismertetése: Egy vendég részére gyorséttermi, hidegkonyhai, reggeli, uzsonna étel, és reggeli, vagy uzsonna ital adagolása, tálalása, elcsomagolása. Az étkezés befejezésekor elkészíti a gépi nyugtát, és „fizetteti” a vendéget. Az üzletben található gépeket, sütő-főző berendezéseket üzembe, illetve üzemen kívül helyezi.

Központi írásbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –

Szóbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Vendéglátó eladó feladatai
A vizsgafeladat ismertetése: Vendéglátó vállalkozások lényege és jellemzői, élelmianyag és italismeret, különböző kávékészítési, kávédíszítési eljárások, teakészítési, teaszertartási ismeretek, koktél, jégkása, frappé, és turmixital készítési ismeretek, cukrászdai és kávéházi felszolgálás szabályai, élelmiszerbiztonsági szabályok, vendégkommunikáció, etikett, protokoll szabályok.