Képzéseink Kereskedelem-Marketing üzleti adminisztráció

ÉLELMISZER-, VEGYI ÁRU ELADÓ

Eng.sz.: E-000949/2014/A042

OKJ: 31 341 05

A részszakképesítés munkaterületének rövid leírása:

A kereskedelmi egységekben kiszolgálja és tájékoztatja a vásárlókat. Az eladásra kerülő áruk raktározásával, állagmegóvásával, értékesítésre történő előkészítésével, eladótéri kihelyezésével, értékesítésével kapcsolatos feladatokat lát el. Közreműködik az áruk beszerzésének előkészítésében és lebonyolításában. Ellátja a kereskedelmi egység szabályszerű működésével kapcsolatos eladói feladatokat.

A részszakképesítéssel rendelkező képes lesz:

  • Segíteni az árubeszerzést
  • Átvenni az árut
  • Készletezési, raktározási feladatokat végezni
  • a korszerű eladói technikák alkalmazásával magyar és idegen nyelven kiszolgálni a vásárlót
  • alkalmazni az eladóval szemben támasztott viselkedési formákat és magatartási szabályokat
  • szakszerűen használni a kereskedelmi munkát segítő gépi berendezéseket
  • a kereskedelmi egységben használatos bizonylatokat kitölteni és kezelni
  • értékesítéshez kapcsolódó szolgáltatásokat végezni
  • pénztárgépet kezelni,
  • az ellenérték elszámolás során készpénzes, és készpénzkímélő fizetési módokat használni,
  • Értékesítési tevékenységet végezni
  • kereskedelmi egységet szabályszerűen üzemeltetni

(Forrás: Szakmai és vizsgakövetelmények, 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet – Hatályos: 2016.09.01-től)

Általános adatok

  • A részszakképesítés megnevezése: Élelmiszer-, vegyi áru eladó
  • Az Élelmiszer-, vegyi áru eladó részszakképesítés OKJ száma: 31 341 05
  • Az Élelmiszer-, vegyi áru eladó részszakképesítés szintje: Középfokú szakképesítés (MKKR szint megjelölés:3)

A jelentkezés feltétele:

  • alapfokú iskolai végzettség vagy iskolai előképzettség hiányában a képzés megkezdhető a 29/2016. (VIII. 26.) NGM rendelet 3. számú mellékletében a Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában
  • egészségügyi alkalmasság

Az Élelmiszer-, vegyi áru eladó képzés óraszáma: 240 óra (2-3 hónap)
Az Élelmiszer-, vegyi áru eladó képzés munkarendje: Tanfolyamköteles (TK)

Az Élelmiszer-, vegyi áru eladó képzés helyszíne: Pinkerton Tanoda Kft., 4400 Nyíregyháza, Szarvas u. 5-9./B
Az Élelmiszer-, vegyi áru eladó képzés tervezett kezdése: A képzés az év bármely szakában indítható kellő létszám esetén
Az Élelmiszer-, vegyi áru eladó képzés időtartama: A képzésben résztvevők összetételétől, aktivitásától, képzésen való részvételi hajlandóságától, egyéb elfoglaltságától/munkájától függően szervezhető. Lehetőség van hétközi napok mellett hétvégi napok beütemezésére is ill. csak hétvégi csoportok indítására.

A képzés összköltsége (képzési és vizsgáztatási díj együttesen) a mindenkori minimálbér változásának függvényében évente változik. Személyesen, telefonon vagy e-mailben történő érdeklődéskor ezekről tájékoztatást adunk.

A képzés elvégzéséhez részletfizetési kedvezményt biztosítunk!

Tanfolyamra jelentkezés:

  • személyesen
  • honlapról (jelentkezési lap kitöltésével és beküldésével)

További információ:

Bármely kollégánk szívesen áll rendelkezésére ügyfélfogadási időben, hívjon vagy írjon bizalommal! Tel.: 42/443-079; 30/703 0804
E-mail: tanoda@pinkerton.hupinkertontanoda@freemail.hu

Szakmai és vizsgakövetelmények

Miért válassza a Pinkerton Tanodát?

  • családias légkörben, minden igényt kielégítő szaktantermekben tanulhat a város szívében
  • vidéki hallgatóink számára is könnyen megközelíthető (vidékre induló buszok, vonatok, busz/vasút pályaudvar)
  • 100m-es körzetben elérhető kedvező étkezési/vásárlási lehetőség
  • 19 éves szakmai/képzési múlttal rendelkezünk
  • hallgató-centrikus, jól felkészült, fiatal oktatógárda
  • saját fejlesztésű oktatócsomagok, tananyagok
  • képzési költségek részletekben fizethetőek
  • vizsga mindig kétesélyes, a lelkiismeretes felkészítés mellé szükségeltetik a lelkiismeretesen felkészülő képzésben résztvevő is, ezért sikertelen vizsga esetén egy másik csoportban ingyenes pótórákon való részvételt biztosítunk
  • az államilag elismert OKJ-s szakmai bizonyítvány mellé Europass bizonyítványt igényelhet melynek megszerzését segítjük (külföldi munkavállalásnál hasznos a megléte)

Az Élelmiszer-, vegyi áru eladó részszakképesítéssel betölthető munkakörök:

  • 5113 Bolti eladó Élelmiszer- és vegyiáru-eladó
  • Zöldség-, gyümölcs eladó
  • ABC-eladó
  • Áruházi eladó
  • Élelmiszerbolti eladó
  • 5117 Bolti pénztáros Árupénztáros

Kapcsolódó szakképesítések:

  • 34 341 01 Eladó

Az Élelmiszer-, vegyi áru eladó képzés szakmai moduljai:

  • 11992-16 Kereskedelmi ismeretek
  • 11691-16 Eladástan
  • 10028-16 Az élelmiszerek és vegyiáruk forgalmazása
  • Elmélet – gyakorlat aránya: 30 %; 70 %

Vizsgakövetelmények:

  • A komplex szakmai vizsgára bocsátás feltételei:
  • Az előírt valamennyi modulból, modulzáró vizsga eredményességét igazoló dokumentum.

31 341 05 Élelmiszer-, vegyi áru eladó
A részszakképesítés szakmai követelménymoduljainak
azonosító száma megnevezése a modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
11992-16 Kereskedelmi ismeretek gyakorlati
11691-16 Eladástan gyakorlati
10028-16 Az élelmiszerek és vegyiáruk forgalmazása szóbeli

A modulzáró vizsga csak akkor eredményes, ha valamennyi követelménymodulhoz rendelt modulzáró vizsgatevékenységet a jelölt külön-külön legalább 51%-os szinten teljesíti.

A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:

Gyakorlati vizsgatevékenység

A) A vizsgafeladat megnevezése: Áruforgalommal kapcsolatos munkavégzés kereskedelmi egységben/tanboltban
A vizsgafeladat ismertetése: Az alábbi témakörökből tetszőlegesen választott legalább három témakört feldolgozó feladatleírás alapján a vizsgázó által húzott áruforgalomi munkatevékenység elvégzése, szóban történő bemutatása és egy bizonylat kitöltése:
– mennyiségi áruátvétel,
– minőségi áruátvétel,
– árváltozás/ leltározás
– visszáruzás
– áruátadás más boltnak
– árufeltöltés, árumozgató eszközök használata
– áruelőkészítési és árukihelyezési feladatok
– pénztárnyitás
– pénztárgépkezelés, ellenérték elszámolás
– pénztárzárás

B) A vizsgafeladat megnevezése: Élőmunka kereskedelmi egységben/tanboltban: a vevő tájékoztatása, kiszolgálása. az elsajátított értékesítési technikák alkalmazásával. magyar és idegen nyelven.
A vizsgafeladat ismertetése: Feladatleírás alapján az eladóval szemben támasztott követelményeknek megfelelően fogadja a vevőt, megismeri igényeit, bemutatja az árut, áruajánlással segíti a vevőt a vásárlási döntésben, és tájékoztatja az áruval kapcsolatos szolgáltatásokról. Az értékesített termékről kitölt egy bizonylatot és becsomagolja az árut. Idegen nyelvű értékesítési szituációban párbeszédet folytat.

Központi írásbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: –
A vizsgafeladat ismertetése: –
A vizsgafeladat időtartama: –
A vizsgafeladat értékelési súlyaránya: –

Szóbeli vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Élelmiszerek és vegyiáruk forgalmazása: Válaszadás a vizsgakövetelmények alapján összeállított, előre kiadott tételsorokból húzott kérdésekre

A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott követelménymodulok alábbi témaköreit tartalmazzák Az élelmiszer termékek választékáról a vevő tájékoztatása, felhasználására, tárolására vonatkozó tanácsadás
A vegyi áru termékek választékáról a vevő tájékoztatása, felhasználására, tárolására vonatkozó tanácsadás